marți, 26 noiembrie 2013

Complicité élastique sau teatrul instalat

Galeria Muzeului de Artă Timişoara găzduieşte în perioada 19 noiembrie - 13 decembrie  proiectul expoziţional  instalaţie "Elastique" realizat de Axenia Roşca, studentă a Universităţii de Artă şi Design Cluj Napoca, specializarea Design-Textil. Câştigătoare a Premiului Institutului Francez Cluj-Napoca, Axenia Roşca ne propune un concept creativ legat de coordonate spaţiale structurate pe suprafeţe elastice  asimetrice.

Spaţiul scenografic realizat din material textil devine spaţiu acumulativ, acaparator care dizolvă, dislocă subiectul. Traseul spaţial inspirat din elemente ale arhitecturii relaţionează prin complicitate cu individul. Este un spaţiu predefinit care descrie în prealabil posibilităţile mişcării şi ale înaintării sau a descoperirii lui de către participant.
Instalaţia propusă transpune un dialog al corelării dintre libertatea limitată a celor iniţiaţi şi flexibilitatea materialului de un alb expansiv. Spaţiul creat limitează însă libertatea opţiunilor participanţilor pentru că se încadrează în scena deja propusă a instalaţiei. Având premiza elasticităţii materialului, ambientul scenic definit al instalaţiei devine uşor remodelat de către publicul căruia îi rămâne  opţiunea de a explora şi experimenta.

Instalaţia este însoţită de o proiecţie  desfăşurată  în paralel   care prezintă relaţia dintre un spaţiu închis sau un spaţiu ermetic şi cel care pătrunde acolo, coagulată prin jocul optic al luminii prin care umbra personajului este acaparată de colţurile camerei.
Pentru a întregi jocul scenic artista a apelat la toate simţurile receptorii -olfactiv, auditiv, vizual şi tactil, transformând stările emoţionale ale spectatorului care devine parte integrată a instalaţiei.

Autor: Elena Popescu
Foto: Elena Popescu







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu