miercuri, 20 noiembrie 2013

Ioana Iacob

           Galeria Calina
           28 ianuarie 2013-20 februarie 2013

La  Galeria Calina s-a prezentat  în perioada 28 ianuarie -20 februarie 2013 expoziţia de pictură Foarte în plus/Pictură cu lucrări ale Ioanei Iacob.

Artista a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj în anul 2009. În acelaşi an face o practică de specialitate la Colecţia Peggy Guggenheim din Veneţia. A avut expoziţii personale la Galeria Anaid Art, Bucureşti - 2012, Mie Lefever, Gent - 2011 -, Laika Art Space, Cluj – 2010 şi expoziţii de grup la Art Market Budapesta- 2012, Galeria Bulgakov, Cluj – 2009 şi Galeria Plan B, Cluj - 2008. A participat la atelierele Construire une exposition de la Muzeul Luvru, Paris - 2010  şi la Ananas et bisons blancs de la Reşedinţa de vară a baronului Brukenthal, Avrig 2009.

Intri... şi rămâi uimit  de explozia de culori! Expoziţia te întâmpină cu o manieră de expunere nonconformistă care, intrând  în contradicţie cu subiectele tradiţionale pe care le găsim  în lucrări, te incită să cauţi, să explorezi traseul pe care fiecare dintre noi, privitorii, îl simţim ca fiind necesar de urmat în parcurgerea lucrărilor. Privirea îţi aleargă de la un tablou la altul, în căutarea următoarei teme,agitaţia transmisă creând o senzaţie de un extraordinar dinamism.

De la prima vedere artista îşi afirmă un temperament puternic, cu tensiuni spirituale și vitale ce se exaltă până când iau forma unor dramatice confruntări. Culorile, așezate în straturi dense, contrastează violent, prin alăturarea pe suprafețe întunecate, sau prin prezența șocantă a unor tonuri foarte vii, sintetizând  stilul său dominat de câteva culori puternice, în primul rând albastrul, pus în valoare de roşuri profunde, cu o răceală accentuată, de cele mai multe ori, de o nuanţă de verde.  Elementele compoziţionale ale lucrărilor sunt construite în planuri succesive, în pastă generoasă, pusă de multe ori reliefat pe pânză, sau în tuşe vibrante, groase.


 Naturile statice compuse într-o manieră inedită, prin acostarea celor mai stranii  obiecte, chiar dacă este vorba despre un simplu pahar, sau o oja, sau o pereche de şlapi, sau un scaun ce devine protagonist, se supun respectării cromatice a realităţii. Pasta, pusă cu penelul sau cuţitul, construieşte formele cu o senzualitate remarcabilă. Nuanţele de roşu puternic din baloane, pantofi, tuburi de culoare, flori se impun privirii pe fundalurile dominate de nuanţe de albastru, brunuri sau un verde profund, din care se reliefează compoziţiile pline de vigoare. Într-o dezlănțuire a tonurilor dure, artista  realizează o masă de culori tumultuoase, printr-o juxtapunere insolită a roșului, a carminului, cu tonalități de albastru, cenușiu și brun. Această suprapunere succesivă dă pastei Ioanei Iacob o structură aproape sculpturală, rugozitățile culorii influenţând  regimul de umbre și lumină ca accentele unui relief. Artista  rezistă interpretărilor tradiționale, ale unor subiecte tradiţionale  preferând  a analiza interferența vibrațiilor luminoase, în schimbare  continuă, pe obiectele colorate și în aerul ce le înconjoară.
Autor: Maria Răcelescu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu