miercuri, 6 noiembrie 2013

How will you dress at the end of the world?

Galeria Calina 
29 octombrie-21 noiembrie 2012



Păşind pe treptele galeriei Calina, "etica biotehnologiei şi evaluarea corectă a progreselor ştiinţifice în relaţie cu natura" nu sunt chiar primele lucruri asociate automat cu titlul expoziţiei. Artistul vine, ca de obicei, o lucrare foarte prolifică din punct de vedere conceptual.
Mai mult decât un artist plastic, mai mult decât un instalaţionist, Doru Dumitrescu oferă o întreagă experienţă senzorială. Vizualul, auditivul şi tactilul ţes o lucrare ambientală care, prin orientarea spre simţuri, se reflectă în sfera psihologică.

Expoziţia este, mai mult decât orice, interactivă. Implicarea totală a publicului devenit mai mult decat privitor în operă, implicarea invazivă ce generează o permanentă transformare a lucrării în jurul său sunt imperative ale artei lui Doru Dumitrescu.

Odată intrat în spaţiul expoziţional, omul părăseşte brusc realitatea cotidiană. Firele de nisip de la intrare anunţă ineditul: Interiorul cu pardoseală albă este acum acoperit de un strat gros de nisip. Picioarele devin relaxate, şi în acelaşi timp nesigure. Corpul îşi schimbă poziţia rigidă, unduindu-se pe valurile de nisip. Văzul se detensionează în lumina slabă, şi imprevizibilul pare să pândească pe după colţuri. Auzul este artificial stimulat de trilurile unor păsări. O stare de linişte interioară aparţinând unui illo tempore este resimţită.

Asediul corporal nu transformă lucrarea într-un obiect al facilului non-elitist. Efectul stimulilor senzoriali are efect imediat asupra raţiunii, conectate la trăirile trupului.Totul se întâmplă pentru că, în arta lui Doru Dumitrescu, impactul asupra corpului şi interacţiunea lui cu opera sunt lucrurile care declanşează procesele psihologice şi intelectuale.

HOW WILL YOU DRESS AT THE END OF THE WORLD? este o expoziţie despre un posibil sfârşit al lumii, lipsit de dramatism şi de panică, un sfârşit ce ne-ar putea purta pe nisipurile uitatelor începuturi, cu siguranţă o experienţă care nu trebuie ratată

Autor: Alexandra Bârză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu