luni, 4 noiembrie 2013

Ce pieritor e omul, gândea albatrosul!

Atelier DIY, Timişoara
3 iunie 2013-7 iunie 2013
Expoziţie colectivă: Alexandra Bârză, Iudith Felnecan, Dana Maleş, Lucian Matei, Silvia Moldovan,Tijana Muncan, Bogdan Tomşa, Nicolae Velciov


Expoziția Ce pieritor e omul, gândea albatrosul! reunește lucrări ale studenților FAD din Timişoara, propunând atât mijloace de expresie alternative, cât și un spațiu de expunere neconvențional. Lucrările din expoziție au un caracter eminamente contemplativ. Sinceritatea și simplitatea mesajului, precum și poetica expresiilor artistice, oscilează între naturalism contemporan și minimalism criptic. Departe de a fi lipsite de rafinament, lucrările conturează, prin mijloace de expresie atât de diverse, același mesaj general: imaginea prezentului, privită de la cel mai înalt nivel de detașare.

Însă prezentul generează deopotrivă fascinație și teamă, precum un arhetip al dualității fecunde și autodevoratoare. Ca într-un vis lucid pe care nu îl poate controla, artistul se lasă în cădere liberă, din pântecul creației până în hăurile mistuirii, în permanență alert, observând întreaga devenire a tot ceea ce îl înconjoară.



Înțelegând aceste principii, mesajele individuale devin clare: Mecanizarea omului cotidian, redus la forme cât mai simple; Devorarea frenetică a naturii, forță antinomică; Amprentarea ei cu prezența umană distrugătoare; Nucleul, lăcașul uman din care se propagă, ca efectul de fluture, distrugerea, sau unde, ca într-o arcă a memoriei, se caută salvarea reminiscențelor umanității.

Preocuparea majoră devine astfel, în esență, omul, catalizator, accelerator sau inhibitor al distrugerii, Omul care, prin puterea imaginației sale, se ridică deasupra slăbiciunii fizice, și domină, controlând întreaga lume, ca un omniprezent, omnipotent și omniscient Vrăjitor din Oz.



Și pentru a conchide, atribuind un sens reflexiei și reflecției noastre, suntem îndemnați la o comunicare catartică, unde barierele intelectuale sunt absorbite de o perdea fizică. Publicul este  îndemnat să se exprime cu ajutorul artei, fără a se simți amenințat în vreun fel de repercusiunile afirmațiilor sale. Cu identitatea protejată, putem lăsa în spate orice aparențe, îndrăznind să fim noi înșine prin cuvinte.

Autor: Alexandra Bârză


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu