sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Sub semnul portalului. Ștefan Câlția

Muzeul de Artă Timișoara

3 octombrie-5decembrie 2014

În toamna lui octombrie 2014,  Muzeul de Artă Timișoara a găzduit și deschis o serie de lucrări, sau mai bine spus, porţi spre alte lumi ce te invitau să le deschizi. Expoziţia a surprins o poveste şoptită, ce încă pare a nu avea sfârşit. Creaţia lui Câlţia te poartă pe coridoarele unei melancolii sub sentimentul unui abandon, dar cu speranţa unei întoarceri.  Dincolo de lumea lui, nimic nu începe şi nimic nu se sfârşeşte.


Personajele fantastice, silfide plutesc suspendate într-o stare de veghe, oprindu-te in clipa privilegiată a solitudinii, în surdina unor coruri înălţătoare. O frumoasă întoarcere în copilărie, în momentele în care ne lăsam purtaţi între cer şi pământ, purtaţi pe tărâmuri sacre, de basm, vizualizând totodată şi peisajele sumbre, atrăgătoare şi pline de mister, asemeni celor incluse în picturile lui.


Creaţia lui poate fi luminoasă, dar totodată, pune în cumpănă valorile supreme, declanşează situații adânci. Cromatica luminoasă oferă reveria unei existenţe ce a fost străina până acum, simţământul liniştii primordiale; existenţă ce e subliniată prin fragilitatea şi diafanul siluetelor.
Într-un ţinut elfic, cu calmul cromatic reieşit dintr-o suflare parcă, o fiinţa se poarta pe sine într-o plimbare infantilă, nesigură cu o expresie senină, mereu întrebătoare. Priveşti, și ţi-e teamă să respiri sau să clipeşti, teamă de necunoscut, dar şi de imposibilitatea de a se retrăi acest moment.


Noi, ne plimbam mărunţi şi nesemnificativi, spectatori în povestea ce se închega în spatele picturii….podelele scârţâiau, aproape că îţi venea să le spui să tacă, să nu-i trezeşti pe ei, purtătorii de vise.


Eliberat de simţământul vremelnic, ştii că lumea lui, odată furişată pe poarta sufletului tău, nu va mai pleca.

Autor: Andrea Tripa
Foto: Liviu Tulbure


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu