joi, 29 ianuarie 2015

Între palpabil și intangibil. Florin Ianăș, Andreea Măran

Galeria Primăriei Timișoara
12 ianuarie- 25 ianuarie 2015

Galeria Primăriei Timișoara se pregătește de vernisaj. Lume multă. Adunați cuminți în mica săliță albă cu pereții brăzdați din loc în loc de lucrări, consumatorii de artă se întrepătrund și valsează prin sala minusculă de la o lucrare la alta. Această mișcare în surdina de voci și pași mici este întretăiată din când în când de câte un râset mai sonor sau câte o îmbrățișare de regăsire după atâta vreme. Fotografie, grafică, muzică.



Cei mai mulți sunt trecuți de prima tinerețe și poartă negru. Razleț mai apare și figura câte unui student rătăcit în mulțime, carând și încercând să ascundă multe plase, îmbracat în câteva culori deodată. Bietul student încearcă el să-și păcălească mânecile puțin prea scurte și să tragă fără succes de ele. Noroc ca e cald. Pe deasupra, el mai și scrie in foile lui. O tanti atinge cu degetul punctat de ojă roșie o poză mare cât un televizor..."-E fină!".

Pe pervazul dinspre afară, ascunse vizibil între termopanele proaspat lustruite și coloanele de rigips alb asteapta trei buchete de flori: primul-iriși violeți, al doilea- fară culoare și ultimul- lalele roz învelite în ambalaj de plastic roz și ornate cu sclipici roz. Aș îndrăzni chiar să le miros, să văd dacă au fost și parfumate, dar nu se cuvine.
O văd, e doamna din poze, violoncelista ALEXANDRA GUȚU. Are un surâs dulce și blând. Mâinile ei nu se mișcă fără rost și privește la mulțimea colorată de “actori de culise”/privitori care forfotesc în tot locul. DAVID CAROL, colegul ei de liceu a venit azi aici să-i aducă un omagiu binemeritat. Cândva, într-o clasa cu bănci mici Alexandra si Carol dădeau lucrare de control în același timp. Azi e la fel. Doar ca azi e un joc de oameni Mari.


FLORIN IANĂȘ, fotograf, ANDREEA MĂRAN- grafician...LUMINĂ, IMAGINE, CUVÂNT, MUZICĂ..."Confluențe fertile", așa le numește Prof. Univ. David Carol. Artă în toată profunzimea și splendoarea ei, într-un buchet inedit și într-o prezentare exemplară. Ne bucurăm de sinestezia simțurilor și încercăm să ne închipuim că acest moment a fost creat doar pentru noi. "Arta este amprenta existențială a drumului nostru terestru", spune  Prof. Univ. David Carol. Omenirea devine nemuritoare prin artă și, la fel ca în cinematografie, dă realitatea pe freeze,  paralizând-o și făcând-o captivă în timp. Clișee înghețate pentru totdeauna, unde Alexandra Guțu va canta pana in ultima zi a Pământului la violoncel...pentru toți stranepoții copiilor de oameni.

Lucrările de grafică alternează cu cele de fotografie într-o cadența ritmică, dând culoare și personalitate subiectului. Lucrările realizate în alb-negru și lucrările cu accente colorate se pun în lumină reciproc, se susțin și coexistă într-o reușită alăturare.


Lucrările fotografice realizate în tehnica tradițională sunt prelucrate cu multă minuțiozitate. Unele fotografii sunt extrase din cotidianul unei încăperi intime, iar figura violoncelistei se zărește  decupată pe un background gri, pentru a pune lumina total pe figura acesteia, pe un gest, pe un reflex. Trăirea interioara este foarte bine transmisă. În alte fotografii se regăsește muziciana lângă o perdea albă, dantelată de acasă, lângă soba de teracotă. În spate, în biblioteca ei de acasă este expusă o poză din tinerețe: ea cântând la violoncel, tânară pentru totdeauna. Mai are acasă și un portret de familie și un tablou oriental cu bambus și încă unul cu flori pictate. Om și semizeu. În poză se văd două tocuri de violoncel: unul alb și unul negru, magia albă și magia neagră a muzicii, răul și binele. 

Apoi mulțimea tace. Alexandra ia violoncelul în brațe și ne cântă o piesă a lui Pablo Casals. Despre zbor de păsări. Haina ei stă atârnată ca o pasăre uriașă din alte lumi, cu paiete turcoaz și albastru pe tocul violoncelului. Muzica se stinge. Aplauze. 

 SFÂRȘIT 

Autor: Coralia Ramneantu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu