duminică, 18 ianuarie 2015

La expoziția Ștefan Câlția-Locuri

Muzeul de Artă Timișoara

3 octombrie-5decembrie 2014



10 minute întârziere... Are să fie totuși? Ori s-a întâmplat ceva?...Nu!...Luminile se sting treptat...îmi țin sau cineva ne ține respirația...Gong! Cortina se ridică: În fața ochilor noștri- SPECTACOLUL  LUMII. 

Aici ajungi după contactul cu pânzele mari, cu fondul generos și variat, dar așternut cu constantă liniște, căci se pare că relația pictorului cu pânza este de-o onestitate ce atinge mirificul.



Unul, două, trei personaje nu-ți dau pace. Ele vin, privite în întregime – măsurate din cap până-n picioare cum se zice – din poveste, adică din ireal. Sunt umane și totuși n-ai putea vedea astfel de creaturi fără un șoc, hebdomadar, pe stradă. În tabloul lui Câlția însă ele povestesc de minune. Ești  îndrumat de titluri: Grădinarul cu haină albastră, Vânzâtorul de ierburi, Vânzătorul de aripi, Călătorul cu flori. Îndrumat însă către o răscruce: să gândești povestea țesută cu grijă, așternută în lucrătură măiestrită ori să te afunzi  într-o lume minunată a culorii? Ai un tezaur de culori. Te și miri în stradă de zilele tale gri și cenuși. Și crezi că poți rămâne veșnic  acolo. În vis sau iluzie. Nu, aici ești totuși într-un basm: binele învinge răul. Ochii măriți ai capetelor lipsite de podoabă capilară, extrem de triști, sau extrem de uimiți, privesc de fiecare dată dintr-o formă delicată de ou. Ca și cum toate ouăle noastre de Paști au prins trup. Cu toate tainele lor. După aceea s-ar putea să te plimbi fantezist prin istorie, pe coridorul îngust cu false pagini de manuscrise religioase, atârnând sticlos într-o imaginară cădere, într-o aproape reală desprindere. Ești invitat repetat să te plimbi printre pagini nesuspendate, și o faci minunându-te, dar nu îndrăznești să atingi nimic, nici una din vitrinele care te încântă de sus. Nu atingi nimic. Vezi zeci de motive. Caligrafice. Dacă o mireasmă de tămâie îți va înfiora nara, ești în plin simbolism; te poți întoarce într-una din săli ca într-o grădină cu flori delicate și mirodenii sub formă de cruce ușoară. O ființă diafană le poartă tăcut pentru tine, împrejurul rărunchilor ori pe spinare, de-o vreme, echilibrându-se luminos pe linia orizontului pe care în joc o transformă din timp în timp într-o pârghie subțire, protejându-te de grotesc, de anost, de himeric. Acolo nu vei ajunge. Vei coborî doar în stradă, vei putea spune:  Am văzut expoziția lui Câlția. Sunt câteva săli mari pline cu lumină. Culorile nu cântă, ci povestesc. Despre multe și mărunte, dar mai ales despre Icar. Sunt tonuri  înzestrate cu sens, nuanțe de rară expresivitate și armonii,  o paletă  cromatică parfumată, contururi și tușe  într-atât de narative încât pictorul pare a purta pe firul pensulei  crăpătura prin care fantasticul pătrunde în cotidian, compoziții deschise spre imaginar...și flori, fantastic de multe flori neglijate pe lumea aceasta!

 Autor: Cristiana Vințan





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu