sâmbătă, 31 mai 2014

Preludii. Vlad Corban, Bela Szakacs, Ștefan Bartha

Galeria Pygmalion
Timișoara
17 aprilie 2014 – 1 mai 2014

Titlul expoziției, Preludii, a artiștilor Vlad Corban, Bela Szakacs și Ștefan Bartha prezentă la galeria Pygmalion în perioada 17 aprilie – 1 mai ne dă chiar cheia înțelegerii demersului acestor trei artiști.


Pentru fiecare, parcurgerea săptămânii mari reprezintă un preludiu la creștinism.  Odată cu răstignirea lui Iisus Hristos asistăm la constituirea bisericii creștine, deoarece până atunci chiar dacă se oficiau slujbe religioase, preoții nu aveau acces în altar în modul în care se întâmplă astăzi. Odată cu crăparea catapetesmei în două, cerul s-a deschis și preoții au putut oficia sfânta liturghie din altar, spațiul simbolic al cerului pe pământ.


Lucrările celor trei artiști se armonizează atât prin tematică, cât și prin abordarea acesteia cu spațiul restrâns al galeriei și cu săptămâna mare. Personajele lui Bela Szakacs au o atitudine hieratică, provenite din lumea vechi-testamentară, cele ale lui Vlad Corban par a fi figuri care au transgresat multiple teritorii și timpi, iar sculpturile lui Ștefan Bartha construiesc un aliaj de materiale distincte bazate pe o simbolistică a roții. Materialele utilizate de cei trei artiști ne trimit spre o artă posibil de a fi fost realizată acum mult timp, sculpturile celor doi chiar în antichitate, iar lucrările de pe simeze într-un ev mediu prerenascentist. Lucrările lui Vlad Corban sunt lipsite de culoare, fiind construite printr-o minuție extraordinară, utilizând doar desenul. La sculptorul Bela Szakacs putem remarca modul precis în care modelează lutul pentru realizarea temelor, iar Ștefan Bartha metalul, piatra și lemnul utilizate într-o asociere prielnică pentru funcția simbolică a lucrărilor.


Cei trei artiști „s-au găsit” unul pe altul în organizarea acestei expoziții, cum se zice, pentru că atât din punct de vedere al tematicii, cât și al tehnicii sau al cromaticii, lucrările lor comunică una cu alta în spațiul galeriei. Asocierea lor în același spațiu a fost un eveniment de bun augur prin intermediul căruia cei trei au avut posibilitatea să-și lase lucrările să comunice și să se completeze reciproc în perioada sărbătorilor pascale. 

Autor: Nicoleta Papp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu