sâmbătă, 11 ianuarie 2014

STRĂRASUNĂRI

Calpe Gallery
Timișoara
20 decembrie 2013

Strărăsunări reprezintă un dublu eveniment care a avut loc în data de 20 decembrie la Calpe Gallery Timișoara, în cadrul căruia au fost expuse 17 lucrări ceramice aparținând artistului plastic Marian Ciuma. Vernisarea expoziţie a fost dublată de un concert de trompetă, susținut de către muzicianul timișorean Petre Ionuțescu.


Titlul expoziției nu deconspiră în totalitate trăirea emoțională, plină de bucurie, a actului creativ constituit din principiile contrare pamânt-foc-apă-aer, încununate de sunet. Gândită într-o anumită parcurgere, expoziția se desfăşoară într-o reprezentare scenografică, creația participă efectiv prin stimularea simțurilor receptorii, vizual și auditiv. Asistăm la concertul unei lumi magmatice, împietrită în masa argilei dezmierdată de flăcări, o lume care prinde viață și își atinge sonoritatea deplină prin lirism și virtuozitate.



În conceptul său, Marian Ciuma a abordat trompeta, acest instrument muzical ancestral, dintr-o perspectivă nouă, îndepărtându-se de funcționalitatea acesteia și îndreptându-se spre un tip de modelaj organic, de un onirism debordant, dat fie de natura intervențiilor picturale, fie de morfismul celor 17 lucrări.

„Orchestra din lut” degajă dinamică prin volumetria armonioasă care se propagă în forme de unde, relaționând cu cromatica metalică. Elementul de unificare dintre materie, zona substanțială a lutului și zona senzuală, lirică, îl constituie sunetul.


Prin sensibilitatea modelajului, artistul țese un liant între opacitatea lutului și efemeritatea sunetului născut din vibrația aerului captiv între pereții materiei, produsul final al acestui tumult fiind însuși cântecul pământului, un ecou arhaic menit să evoce frământări acronice.


Spectacolul simfoniei terestre vine din acea simplitate melodică pură, arhetipală, transformată în universalitate prin reverberația sunetului. Este vorba despre chintesența ființei umane, care alege să asculte armonia și să descifreze ecourile răsunetului ei. Lutul devine virtuos, vibrația lui se transformă în sunet, iar strărăsunetul lui este destinat eternității.


Autori: Elena Popescu și Larisa Spravil
Foto:  Elena Popescu







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu