sâmbătă, 19 iulie 2014

SUZANA FÂNTÂNARIU. `89 DIN UȘĂ, UN PROIECT DE ARTĂ ȘI MEMORIE

Memorialul Revoluției
Timișoara
6 iunie 2014-25 iunie 2014

Conceptul artistei vizuale D-na prof. dr. Suzana Fântânariu - Baia s-a desfășurat în cadrul expozițional de la etajul I al Asociației ”Memorialul Revoluției” din Timișoara, strada Oituz, numărul 2B. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 6 iunie 2014, ora 18.00. Acest proiect a fost gândit împreună cu dl. Traian Orban, președintele acestei asociații și cu dl. Pavel Vereș.

Din prezentarea dl-ui Traian Orban reiese că s-a dorit un proiect care să ”spargă bariera” unui spațiu denumit galerie de artă și care să aducă în atenția noastră un spațiu în care memoria noastră colectivă să-și împărtășească memoriile legate de acele timpuri în care noi eram obligați să uităm cine suntem, de unde venim, ce dorim, ce vise avem, într-un cuvânt memoria noastră era supusă cenzurii.  Artista Suzana Fântânariu - Baia a folosit ca suport pentru lucrări chiar ușile din această clădire, care a servit pe vremuri ca spațiu destinat armatei, fiind totodată imprimate în natura lor subtilă, cu amprenta acelor vremuri.


Ușa, după cum știm, ca simbol are semnificații escatologice, ca loc de trecere, de ”inițiere” într-un spațiu unde memoria este extinsă prin evocarea oamenilor deveniți eroi care nu mai sunt printre noi fizic, deoarece ei au trecut prin ”porțile morții” (Isaia 38,10) în zilele revoluției din 1989, spărgând acele uși care au ținut închiși oamenii care doreau libertatea și dreptul la o viață liberă și la decență. Acest proiect s-a dorit a fi  spațiul ” unei Memorii încă nevindecate, ci singură” (citat Marcel Tolcea). Pentru a aduce în actualitate memoria acelor zile, în care timișorenii au trecut prin ușa dintre viață și moarte pentru libertatea spiritului, care se dezlănțuise în atunci și care s-a obținut cu prețul multor vieți retezate, mutilate. În decursul celor 60 de ani de opresiune comunistă, au fost luate o multitudine de vieți și multe destine sfărâmate, iar Ușile d-nei Suzana Fântânariu - Baia descriu acele momente de suferință, de încrâncenare, prin demersul său artistic și conținutul lor plin de simboluri care ne transmit emoții vii, încă în noi, cei care am trăit acele timpuri, pe care nu le mai dorim a se reîntoarce vreodată, dar care se cer reîmprospătate în memoria noastră și cea colectivă.Vernisajul expoziției a coincis și cu ”Ziua Eroilor”, iar dl. Traian Orban a onorat demersul artistic al d-nei Suzana Fântânariu - Baia cu Medalia eroilor din Revoluția `89 înmânată după vizionarea filmului de scurt metraj care s-a desfășurat in susținerea lucrărilor Uși `89. Muzica din film a creat o și mai mare emoție și tensiune a evocării, prin dubla exprimare: imagine, sunet.




Printre lucrările d-nei Suzana Fântânariu - Bai, există și o Ușă având cioburi de oglindă, în care imaginea se multiplică proiectată holografic și oarecum punând pe cel care o privește în spatele acelor uși care țineau oamenii închiși. O altă ușă, ”Omul țintă umană”, fură privirea de cum pătrunzi în spațiul expozițional. Sunt regăsite în lucrări simboluri materiale precum o țeavă de gaz ce evocă gazul cu care erau omorâți oamenii care se opuneau regimului comunist, un capăt de stropitoare ce evocă spălarea sângelui vărsat sau a canalului de apă unde a fost aruncată cenușa eroilor dispăruți, părți din telefonul cu galenă acelor timpuri de unde erau ascultați. Acest proiect este doar la început și se vrea mai mult decât un spațiu de expunere, făcând un apel la memoria colectivă și la alte referințe de acest gen.

Autor:Valerica Manuela Păsat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu