luni, 10 februarie 2014

Silvia Moldovan. Trup cu peşti

Galeria Triade
Timișoara
29 ianuarie - 25 martie 2014

Galeria Triade găzduieşte în perioada 29 ianuarie - 25 martie 2014 expoziţia personală, intitulată generic “Trup cu peşti”, a artistei Silvia Moldovan. Expoziţia aduce în atenţia vizitatorilor o serie de lucrări cu tematică ecologică, după cum susţine însăși artista.

Trebuie să admit faptul că mesajul este unul absolut discret, autentic, fără minimum de efort, de exagerări sau metamorfozări. Fiinţăm într-o lume a excesului,  de orice natură ar fi el, iar în această lume decadentă nu mai suntem susceptibili de adevăratele valori. Tablourile artistei inspiră o tristeţe metafizică,  fiind o reculegere profundă asupra destinului uman şi a pericolului de extincţie, nu doar a peştilor, ci şi a întregii omeniri. Se consolidează, prin urmare, relaţia de cauzalitate dintre omul, ca substanţă raţională, şi acţiunile – implicit  consecinţele – acestuia  raportate  la lumea exterioară.


Silvia Moldovan reuşeşte prin lucrările sale o abordare binară: pe de o parte, prin limbajul plastic structurat conceptual, pe de altă parte prin fixarea unui corp eterogen, care desemnează o involuţie. Ideea se conturează prin participarea efectivă a artistului în procesul creator, astfel corpul său devine model de explorare, prin care se identifică simbolic întreaga umanitate şi, în acelaşi timp, este un apel de revoltă la adresa unui “public hipercivilizat”.



Cromatica tablourilor este prevalentă de non-culori şi creează o atmosferă apăsătoare, morbidă, aş putea spune. Contrastul alb-negru, dintre care negrul domină, relevă ideea unui spaţiu captat de propriile limite, în care lumina, siguranţa, armonia (albul) sunt încorporate până la disoluţia completă. Doar petele de culoare roşu şi albastru, regăsite în fundalul celor două lucrări, îndrăznesc asupra unei posibile resurecţii. Griul este o constantă, acedia şi monotonia lumii contemporane.


Sigur că de perspective alarmante nu ducem lipsă, suntem zilnic suprasaturaţi de aceste imagini înfricoşătoare şi dezgustătoare şi, totuşi,  suntem tot mai puţin preocupaţi de problema în sine. În ceea ce priveşte responsabilitatea morală am pierdut considerabil, contează doar modul în care vom reacţiona la această schimbare majoră care ne vizează direct.

Ce facem în această situaţie? Oare suntem noi soluţia sau omenirea e irecuperabilă?
“Trup cu peşti” este expoziţia ce fundamentează noi idei în conştientul individual, idei care se vor transfigurate în intenţii şi acţiuni. 

Autor: Eugenia Papanaga
Foto: Elena Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu