marți, 18 martie 2014

Liliana Mercioiu Popa. Geometrie variabilă

Galeria Jecza
Timișoara
21 februarie 2014 - 5 aprilie 2014

Geometrie variabilă ne întâmpină în perioada 21 februarie - 5 aprilie 2014,  în spațiul expozițional de la Galeria Jecza, cu lucrările artistei timișorene Liliana Mercioiu Popa.

Expoziția cuprinde serii de lucrări grupate astfel încât fiecare perete al sălii ne trimite spre o altă etapă în evoluția corpurilor, pe care le putem observa în stare solidă în două zone ale sălii. Lucrările sunt organizate în serii și în funcție de tehnica folosită: Spații variabile, Structuri alerte, Vibrație luminoasă, Raporturi de forțe, O lume din procese, Vibrație joasă, Simultaneitate, Vibrație înaltă, Sistem dinamic și Spații variabile.



Interacțiunea dintre oameni devine interacțiunea dintre obiecte, care se angrenează, și acestea, ca figuri ale alterității în procesul comunicării. Se raționalizează prin materialitate, astfel încât materia participă la demersul artei de a se exprima. În locul trupurilor se contorsionează corpuri geometrice clasice și, prin urmare, forme ale dinamismului prin dialogul dintre materiale.

Dialogul ia amploare odată cu evoluția lucrărilor și a tehnicii utilizate. Corpurile geometrice se formează din îmbinarea unor simple linii, care, în prima serie de lucrări, respectiv grupajul de desene Structuri  alerte, sunt prezentate paralele, ca simple ustensile cu care urmează apoi a se opera construcția  propriu-zisă, prin transformarea lor în muchii și mai apoi în corpuri de sine stătătoare. Unghiurile rămân drepte la aceste prime corpuri, care se revendică din corpuri geometrice clasice ca stare inițială, care însă nu apare, dar nu în modul cu care ne-am obișnuit, ci participă la o mișcare care le transformă în corpuri deschise, de sine stătătoare, în mai multe dimensiuni. Geometria trece din bidimensional în tridimensional și devine astfel variabilă, după cum ne indică și titlul expoziției. Arta este in-formare, muchiile corpurilor nu rămân imobile, ci participă într-o stare anterioară expunerii, prin mobilitate, la un joc de roluri prin Raporturi de forțe constituite dintr-un ansamblu de obiecte din lemn. Astfel, lucrările materiale par simple instantanee în acest proces de modificare continuă a corpurilor prin rotirea muchiilor într-o continuitate din colțul unor unghiuri drepte, formând laturi goale în interior, uneori fără o muchie, dar susținute în dinamica suprafețelor existente cu cele deduse.


În cea de-a doua zonă a galeriei, avem de-a face cu un Sistem dinamic format din patru corpuri constituite pornind din centrii de susținere ai unui con, care însă nu se finalizează și apare într-o dinamică prin modificare unghiurilor oblice aparținând celor patru mediatoare ale celor patru corpuri perpendiculare pe axa mediană, pe sol și pe spațiul dinspre tavan, prin care se modifică continuu înălțimea și volumul corpului.  Cele patru corpuri sunt plasate astfel încât spațiul gol dintre ele, care permite trecerea oamenilor, să formeze încă un corp imaginar,  într-un joc al spațiului.


În altă serie de lucrări este utilizată tehnica colajului în continuarea acelorași motive, dar aici intervine și linia curbă care vine să contrasteze demersul anterior prin Spații, de asemenea, variabile. Această serie de lucrări dinamizează și prin tehnicile folosite, lucrările fiind fie desen, fie acrilic sau colaj pe carton.

Asistăm la un dialog al materiei, în prima fază, cu un eu interior, de această dată dinamic, la care artistă participă prin demersul său și îl transformă în instantanee ale unor replici și stări. Se problematizează forma, materia și pictura prin crearea unor tensiuni în cadrul cărora dinamica unor linii creează obiecte care se individualizează. Aceste Geometrii variabile constituie o expoziție la care publicul merită să participe ca martor al acestui demers și participant la dialog.


Autor: Nicoleta Papp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu