joi, 21 mai 2015

Un oraş al libertăţii româneşti…Expoziţia de fotografie Mihai Botescu

Galeria 89, Memorialul Revoluției
Timișoara
decembrei 2014- mai 2015



Se petrece în muzeul Memorialul Revoluţiei din Timişoara, Galeria `89, până la jumătatea lui mai 2015. Este vorba despre expoziţia de fotografie a arhitectului Mihai Botescu. Un adevărat regal al emoţiilor din diverse locuri europene, care răspund la bunul simţ şi la impulsul de a fi cetăţeni mondiali al bănăţenilor, al locuitorilor oraşului.

Natura este aici alături de arta arhitecturii baroce austriece a Bisericii Naşterii Maicii Domnului din cartierul Fabric şi a altor clădiri din alte ţări, surprinse sub diverse lumini – nu se poate şti dacă fiinţa umană vrea să-şi trăiască arta, sau vrea pur şi simplu să fie parte conştientă din natura care a generat-o.


Din fotografiile artistului-arhitect, ceea ce desprindem mai ales e întovărăşirea dintre natură şi arhitectură, sub semnul unei idei, ideea libertăţii, şi a sacrificiului pentru aceasta, ideea existenţei în numele ţelului, a ţelului fiinţării estetico-morale.
Pe lângă aceasta, natura răspunde impulsurilor adevărului; în contextul în care lumea socială reuşeşte destul de puţin să trăiască la înălţimea aşteptărilor sufletului omenesc, lumina din fotografii ilustrează tema respectivă, subiectele lor crează şi susţin legătura şi sfâşierea.

O fotografie ca „Bumbăcăria” face o conexiune stranie, prin suflul „bumbacului”, între unele războaie civile americane şi păpădiile authotone, fermecătoare şi sugestive, cu siguranţă nu identice unele cu altele, dar creatoare de discurs cathartic, în imagine.
Piatra şi mitul, legenda românească, uneori legată de-a dreptul de copilărie, contextualizează relaţiile între poveşti şi natură, între ceea ce vedem şi ceea ce ne dorim, ca oameni, ca public al faptelor secolului 21, ca trăitori ai epocii contemporane.
„Strâmbă-lemne” nu este doar expresia unei manifestări legendare pentru copii, ci este şi arătarea forţei transformatoare, a stăpânirii asupra naturii, trăite de un simbol universal uman, trecut în trăire românească... În fotografiile artistului, acesta face transferul către o biserică naturală, o legătură aproape instinctivă cu divinitatea.



Conexiunea dintre religie, natură şi societate, în context bănăţean, se arată pe de-a întregul în colecţia de imagini a arhitectului fotograf, care ţine să amintească publicului său privitor de cum şi ce s-a întâmplat la momentul eliberării, în vremea începuturilor 89.


Expoziţia de la Memorialul Revoluţiei susţine pe de altă parte un sentiment. Sentimentul amintirii şi desăvârşirii celor trecute şi insuficient înţelese... deşi social mereu elogiate şi readuse în prim plan.

Autor: Ioana Tătaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu